Skellet, BRAUZZ. en Ardo winnen de Changemakers Awards 2025

De Tijd en L’Echo bekronen bedrijven voor hun straffe duurzaamheidsoplossingen

26 maart 2025 – Voor hun baanbrekende duurzaamheidsoplossingen hebben Skellet, BRAUZZ. en Ardo elk een Changemakers Award gewonnen. Met deze prijzen bekronen De Tijd en L’Echo, in samenwerking met BNP Paribas Fortis, drie Belgische ondernemingen die een cruciaal verschil maken in de transitie naar een klimaatvriendelijke, duurzame economie.

©Kristof Vadino
©Kristof Vadino

Voor het tweede jaar op rij gingen zakenkranten De Tijd en L’Echo op zoek naar Belgische bedrijven die met hun product, dienst of technologie het meeste potentieel hebben om de klimaatuitdagingen te tackelen. 150 bedrijven stelden zich dit jaar kandidaat voor de titel van ‘Changemaker’. Gisterenavond werden de drie winnaars bekendgemaakt: het Limburgse bouwbedrijf Skellet en de Gentse producent van schoonmaakmiddelen BRAUZZ. werden bekroond door de jury, en de West-Vlaamse fabrikant van diepvriesgroenten en -fruit Ardo sleepte de publieksprijs in de wacht.

“Met de Changemakers Awards bekronen we pioniers die de transitie naar een duurzame economie versnellen. Skellet, BRAUZZ. en Ardo tonen elk met hun innovatieve oplossingen hoe bedrijven écht impact kunnen hebben op klimaat en duurzaamheid. Hun succesvolle inspanningen bewijzen dat duurzaamheid en ondernemerschap hand in hand gaan.” – Peter De Groote, hoofdredacteur van De Tijd

Ecologische en sociale impact

De professionele jury onder leiding van Steven Van Passel, professor milieueconomie en vicerector valorisatie en ontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen, koos in eerste instantie uit alle inschrijvingen 30 finalisten uit. Hiervoor toetsen ze de bedrijfsinitiatieven af aan de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030. Elke finalist moest vervolgens zijn case komen verdedigen bij de jury, waarna zij twee winnaars kozen. Ook het lezerspubliek van De Tijd en L’Echo kon opnieuw stemmen op hun favoriet.

“Duurzaamheid gaat verder dan ecologische impact: ook sociale verantwoordelijkheid speelt een cruciale rol. Dit jaar beoordeelden we bedrijven dan ook niet alleen op hun klimaatinspanningen, maar ook op hoe ze omgaan met medewerkers, leveranciers en klanten. Eerlijke arbeidsomstandigheden, privacy en diversiteit en inclusie maken deel uit van een echt duurzame bedrijfsvoering. Het is inspirerend om te zien hoe steeds meer ondernemers deze brede visie op duurzaamheid omarmen." – Steven Van Passel, professor milieueconomie en vicerector valorisatie en ontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen

Circulair staal, oplosbare verpakkingen en duurzame landbouwtechnieken

Het Limburgse Skellet ontwikkelde een bouwsysteem met stalen onderdelen die je volledig kunt hergebruiken, waardoor bouwbedrijven tot 86 procent minder CO2 uitstoten. Dankzij hun unieke terugkoopregeling moedigt Skellet een circulaire bouweconomie aan, en worden gebouwen een soort "grondstoffenbank" voor de toekomst.

De Gentse start-up BRAUZZ. bedacht een oplossing voor wegwerpverpakkingen in de schoonmaakindustrie. Ze verkopen natuurlijke schoonmaakmiddelen in verpakkingen die oplossen in kraantjeswater. Zo kon het bedrijf al 1 miljoen plastic verpakkingen vermijden.

Het West-Vlaamse bedrijf Ardo produceert diepvriesgroenten en -fruit. Met haar duurzaamheidsprogramma Mimosa+ zet Ardo in op regeneratieve landbouw: door met verschillende teeltpraktijken te werken, verbeter je de bodemkwaliteit van landbouwgrond. Sinds dit jaar kent Ardo zelfs premies toe aan boeren die omschakelen naar dit systeem.

“Bij BNP Paribas Fortis ondersteunen we graag bedrijven die de toekomst vormgeven. Duurzaamheid is een noodzaak én een opportuniteit om een bedrijf futureproof te maken, en tegelijk ook een bron van innovatie en concurrentievoordeel. En dat bewijzen de Changemakers van dit jaar opnieuw. Bedrijven die vandaag deze transitie leiden, zullen de kampioenen van morgen zijn. Van harte proficiat aan de drie winnaars.” ​ – Michael Anseeuw, CEO van BNP Paribas Fortis

De Changemakers Awards bieden de winnaars erkenning als koplopers in de transitie naar een klimaatvriendelijke en duurzame economie. Daarnaast krijgen de bedrijven extra zichtbaarheid en toegang tot een waardevol netwerk van gelijkgestemde ondernemers.

Ontdek alle dossiers op tijd.be/changemakers.

Perscontact

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Mediafin

Mediafin is een joint venture van Rossel en Roularta. Het bedrijf werd in 2005 opgericht als koepel boven de uitgevers van respectievelijk De Tijd (°1968) en L'Echo (°1881). Mediafin huisvest de titels De Tijd, L'Echo, hun websites en de magazines Netto/Mon Argent en Sabato. De titels van Mediafin bereiken het meest invloedrijke en kapitaalkrachtige publiek in België met dagelijks meer dan 477.800 lezers: ondernemers, managers, investors, en beleidsmakers.